Reklama
 
Blog | Jiří Kouba

Tak jsem komunista…

... chce se mi říct po přečtení naprosté většiny diskuzí na zpravodajských serverech, které se týkají tolik rozebíraného tématu stavby radaru v Brdech. Anebo bych ještě mohl být kryptokomunista, bolševik, komouš, stará struktura, Jyrka Paroubek, paroprase, svazák, milicionář, židobolševik a já nevím, co všechno ještě. Je vám líto, že nejste nic z toho? Pak jste bez pochyby veliký a zarytý zastánce stavby radaru.

Dlouhé měsíce jsem záměr postavit radar v Brdech nebral vážně. Říkal jsem si, že bez veřejné diskuse by žádná vláda nebyla tak šílená, aby se do podobného projektu pouštěla bez výrazné podpory svých obyvatel. Ale jako obvykle jsem se mýlil. Je šílená. Dříve než jsem se rozkoukal, naše výkonná moc horečnatě na projektu radaru pracuje. Přiznám se ale, že oficiální informace, které poskytuje například pomocí projektu Ministerstva zahraničních věci ČR Radar Brdy, mě zrovna nepřesvědčily.

Ona taková informace typu: Zapojením do systému protiraketového obrany by ČR zvýšila svoji mezinárodní prestiž a naplnila princip solidarity mezi spojenci (viz Důvody pro zapojení ČR do protiraketové obrany) dokáže slušně pobavit. Nějak mě nenapadá, proč ostatní země Evropy, jako jsou Rakousko, Itálie, Švýcarsko či Německo, po takové prestiži netouží. V každém případě si udělejte názor na stránkách sami. Nejvýživnější jsou stránky s informacemi, které by měli být nejpečlivěji připravené, ale ve skutečnosti jsou snůškou generalizujících výkřiků ne nepodobných těm, které si ještě pamatuji z novin konce osmdesátých let: Důvody pro zapojení ČR do protiraketové obrany a Hlavní důvody pro protiraketovou obranu.

Co ale bohužel na těchto oficiálních stránkách postrádám, je vyvracení znepokojujících informací, které přináší poněkud radikální Britské listy, například ty uvedené v článku: Radar XBR Brdy – Technická analýza a odhad výkonových parametrů. I když, klidně si může vybrat libovolný z tohoto nekonečného seznamu. Co mě ale znepokojuje nejvíce, je hlavní argument pro stavbu radaru, a to podle USA rostoucí množství zemí, které mají údajně k dispozici rakety středního a dlouhého doletu, včetně chemických a biologických zbraní. Kdykoliv tento argument slyším, hned se mi vybaví americká vojenská likvidace Iráckého režimu, který pomohli nastolit právě Spojené státy. Pokud zapátráte v paměti, jistě si vzpomenete, že byl útok veden právě na základě informací, že Irák disponuje zbraněmi hromadného ničení. Jaké pak bylo překvapení, že v Iráku nebyla po takových zbraních nalezena ani stopa…

Reklama

Ano, opravdu mi připadají rozumnější argumenty druhé strany, které například prezentuje iniciativa Ne základnám ve formě desatera: 10x NE radaru. Neslyšel jsem zatím žádný protiargument, který by libovolný bod vyvrátil. A já bych chtěl, moc chtěl, aby se naše výkonná moc takovými argumenty zabývala. Jinak zůstane pachuť korupce, manipulací a podvodů.

Možná jste nabyli přesvědčení, že jsem zásadní odpůrce radaru. Nejsem. Mě prostě jenom chybí argumenty pro a celá impotentní kampaň našich vládních špiček mi pouze přináší prokazatelné lži, polopravdy a dezinformace. Stojí-li někdo o moji podporu, měl by se mnohem více snažit. A hlavně nelhat. Ale to je asi nesmyslný požadavek. Navíc, já stejně stavbu ovlivnit nemohu, tak proč mě přesvědčovat, že…