Reklama
 
Blog | Jiří Kouba

Nechte zákon zákonem

Patřím mezi ty, kteří denně jezdí do práce autem. Protože dojíždím do Prahy, mám v každodenních zácpách dost času na pozorování chování řidičů, jejich respektování nebo spíše nerespektování pravidel. Nechci se rozčilovat nad jejich chováním, ani nebudu navrhovat nová pravidla či větší sankce. Nemyslím si, že by jakákoliv novela zákona problém agresivních řidičů vyřešila. Přesto řešení na zklidnění dopravy existuje a přes všechny těžkosti je realizovatelné.

Toto řešení napadlo pochopitelně již mnoho lidí přede mnou, přesto mám pocit, že ho všichni dříve či později objevíme sami. Tedy přesněji řečeno, my ho známe všichni, pouze objevíme jeho důležitost a nezbytnost, a to nejen v dopravě. Já si ho potvrdil naposledy v práci a to zavedením nových pravidel ve výrobě, kde mimo jiné stálo, že se od 1. srpna zakazuje kouření v celém areálu firmy (bezpečnost a hygiena) a to bez výjimky se sankcí odebrání osobního ohodnocení (u nás to znamená cca 1/3 výplaty) a vystavení Hrubého porušení pracovní kázně.

Pominu-li reptání a vyhrůžky výpovědí od těch nejhlasitějších odpůrců ve výrobě, pravidlo se osvědčilo velice rychle. Tiskaři, dokončovači, prostě všichni pochopili, že se v pracovní době (pochopitelně kromě přestávky na oběd) kouřit prostě nebude. Pěkně jsem si mnul ruce, jak se zvýší produktivita a jak je dobré utáhnout šrouby. Tato idylka ale trvala necelý měsíc. Stačila jedna náhodná kontrola o víkendu (máme nonstop provoz) a iluze velmi rychle vzala za své. Ti nejvynalézavější z výroby objevili pochopitelně skrytá místa v areálu a tam spokojeni vypalovali.

Začal jsem jim domlouvat, vyhrožovat a vůbec promlouvat do duše. Slíbili mi, že už se to nebude opakovat. Je vám jasné, že se nepoučili. A mě už potom ani nepřekvapilo, že další přistižený reagoval slovy: Vždyť tady kouří všichni… Ano, je to moje chyba, že jsem nenasadil hned u prvních načapaných sankce. Kdybych hned v prvním případě realizoval slíbené odebrání osobního ohodnocení, pravděpodobně bych nyní nemusel řešit naštvanou výrobu, kde nejsou ochotni skousnout, že teď přišli o peníze a kolegové před týdnem ne.

Reklama

Poučení je jasné. Nemá smysl chrlit jeden zákon za druhým, novelu za novelou. Už takhle má základní znalost zákonů jen hrstka právníků a efekt nových novel spočívá pouze ve vyšších platbách právníkům. Problém našich zákonů není ani tak v jejich nekvalitě, ale především v neschopnosti zajistit sankce, dojde-li k jejich porušení. Pokud za porušení pravidel nepřijde trest, nemá ani smysl, aby existoval parlament chrlící zákony.

Ano, nejslabší místo vidím v policii a všech souvisejících represivních složkách. Dokud mě každé ráno u Ruzyně na okruhu, kde je maximální povolená rychlost 70 km/hodinu, budou předjíždět například všechny kladenské autobusy rychlostí výrazně vyšší než 80 km/hodinu, můžeme se na všechny zákony opravdu vykašlat.

Posilme policii. Nemyslím mírou pravomocí, ale počtem policistů a hlavně jejich výplatu. Dokud se plošně nezvýší náš respekt před zákonem, nehneme se dál. A bez represí po porušení pravidel se to rozhodně nezmění. S jistotou.