Reklama
 
Blog | Jiří Kouba

Praha megalomanská

Nejsem pražák, ale Praha hraje v mém životě velmi zásadní roli. Zažil jsem zde krásná studentská léta a aktuálně mi dává práci. Ale nikdy jsem si k ní nenašel cestu a asi vždy budu v Praze cizincem. Nikdy jsem nepochopil principy, na kterých Praha funguje. Na jedné straně kosmopolitní město, na druhé buranské rozhodování magistrátu a zde sídlících ministerstev. Nikde jinde v republice nenajdete tolik megalomanských nápadů, korupce, nenávisti a agresivity. Tím nejnovějším, řekl bych pro Prahu typickým, šíleným nápadem je pražská kandidatura na Olympijské hry v roce 2016.

V Praze se víceméně pohybuji od listopadové revoluce a hned zkraje se objevily první snahy Olympiádu do Prahy přivést. Z počátku to ve mě vzbuzovalo úsměvy. Nedivte se, město, které není schopné za desítky let dostavět ani silniční obchvat, přeci nemůže zvládnout tak velkou akci jako je Olympiáda. Jenže roky šly a úsměvná představa se postupně měnila v realitu. A před několika málo dny nakonec přeci jenom kandidaturu podala.

Představitelé Prahy a českého olympijského hnutí si pravděpodobně na základě dostavení tunelu Mrázovka myslí, že už teď zvládnou cokoliv. Dokonce i poslední zkouška, a to hned ta nejtěžší, dopadla na jedničku. Pan primátor vystoupal na Mount Everest a asi získal pocit, že teď už jeho olympijské Praze nic v cestě nestojí. Jenže podáním přihlášky nikdo neodpověděl na pálivé otázky, na které stále nikdo dostatečně neodpověděl:

  1. Kde Praha vezme peníze na takový, na české poměry, gigantický projekt? Investoři budou chtít pochopitelně záruky, navíc po zkušenosti z Olympiády v Aténách co největší. Bojím se, že břemeno zůstane na bedrech státního rozpočtu, který tak ještě více omezí rozpočty pro rozvoj českého a moravského venkova. A z daní to pak pochopitelně budeme doplácet mi všichni.
  2. Co se stane po olympiádě s desítkami sportovišť? Nezapomínejme, že v Praze se na sport nechodí. Pár tisícovek diváků dorazí tak maximálně na fotbal a hokej na Spartu. Třeba takové využití stadiónu pro lukostřelbu si opravdu nedokážu představit.
  3. Co udělá Olympiáda s pražskou dopravou? Stačí jedna drobná bouračka na Jižní spojce a doprava v Praze ihned kolabuje. Představte si další desetitisíce aut na pražských silnicích, další desetitísice lidí na přetíženém Ruzyňském letišti. A jenom těch kamiónů, co bude zavážet pivo…
  4. Kde Praha ubytuje statisíce diváků? Postaví hotely na jedno použití? A co s nimi po Olympiádě?
  5. (Prosím o doplnění dalších bodů vážené čtenáře)

Je to tak, milá Praho, vůbec Ti nerozumím. I když se ptám, odpovědi nezískávám. A tak zůstává pachuť toho, že je vše při starém. Že si zase pár firem a úředníků velmi namastí kapsu. Že se dále bude zvětšovat propast mezi Prahou a zbytkem České republiky. Že se zase vrháš do projektu, který nikdo pořádně nedomyslel. A to si měla šanci se poučit stavbou Sazka arény. Průšvih je, že v případě arény šlo "pouze" o miliardy a odnesli to pouze jednotlivé sportovní svazy nedostatkem peněz na mnoho let dopředu. Olympiádu ale odneseme všichni.

Reklama

Na závěr mi dovolte malou výzvu: Pane primátore, nemohl byste si svoje fantasmagorické sny jít realizovat někam, kde vám budou rozumět? Třeba do Spojených států amerických? Nebo do Ruské federace? Víte, já mám svoji zemi rád a vůbec se mi nelíbí, že ji chcete plundrovat pomocí ztělesnění komerce v ryzí podobě, kterými jsou novodobé Olympijské hry.